Signe Aurell – Irrbloss

Tillsammans med Ola Sandström tonsätter jag dikter av en för de flesta okänd poet, Signe Aurell. Skivan Irrbloss släpps i oktober 2019 på Kakafon records.

Som en av 250 000 ensamstående kvinnor mellan 1880 och 1919, korsade Signe Atlanten 1913, för att söka lyckan i Amerika. Väl där arbetade hon som tvätterska och sömmerska, engagerade sig fackligt i IWW (Syndikalisterna) och skrev, skrev, skrev. Hon skrev artiklar och dikter som publicerades i svenskspråkiga tidningar i USA. Hon kämpade för att människor som arbetade i hemmen skulle få engagera sig fackligt.

1919, för exakt 100 år sedan, gav hon på egen hand ut diktsamlingen Irrbloss.

Jag kom i kontakt med Signe genom en amerikansk-svensk forskare, Marcus Cederström, när han skrev sin avhandling om Signe. När Marcus frågade om jag ville ta del av dikterna, och skickade dem till mig, (efter att ha hört mig sjunga min Moa Martinson-sånger på en konsert) kände jag att jag fick en skatt i händerna. Jag kände direkt en stark samhörighet med Signe och hennes brinnande sätt att skriva. Hon förtjänade helt enkelt en plats i den svenska lyrikskatten. 

Jag kontaktade Ola Sandström, som fick samma starka känsla som jag inför Signes berättelser, och nu har vi jobbat i tre år på att tonsätta hennes dikter tillsammans.

Följ gärna projektet på Facebook!

Projektet genomförs med stöd av KON_swed_arts_grants_committee_stor_150dpi.