Signe Aurell – Irrbloss

En annan berättelse än den om Karl-Oskar och Kristina

Sedan 2016 har jag tillsammans med Ola Sandström tonsatt dikter av en för de flesta okänd poet, Signe Aurell. Skivan Irrbloss släpptes i oktober 2019 på Kakafon records.

Skivan är släppt på Kakafon Records, och kan beställas hos Bengans eller genom att sätta in 170 kr på PG 77 19 76–8 (ange Irrbloss, samt adress).

Som en av 250 000 ensamstående kvinnor mellan 1880 och 1919, korsade Signe Atlanten 1913, för att söka lyckan i Amerika. Väl där arbetade hon som tvätterska och sömmerska, engagerade sig fackligt i IWW (Syndikalisterna) och skrev, skrev, skrev. Hon skrev artiklar och dikter som publicerades i svenskspråkiga tidningar i USA. Hon kämpade för att människor som arbetade i hemmen skulle få engagera sig fackligt. Signe var samtida med Joe Hill och kämpade för hans frigivning. Ett par av Signes dikter är tillägnade Joe Hill.

1919, för exakt 100 år sedan, gav hon på egen hand ut diktsamlingen Irrbloss.

Jag kom i kontakt med Signe genom en amerikansk-svensk forskare, Marcus Cederström, när han skrev sin avhandling om Signe. När Marcus frågade om jag ville ta del av dikterna, och skickade dem till mig, (efter att ha hört mig sjunga min Moa Martinson-sånger på en konsert) kände jag att jag fick en skatt i händerna. Jag kände direkt en stark samhörighet med Signe och hennes brinnande sätt att skriva. Det var engagerat, vackert, politiskt och romantiskt på en och samma gång. Hennes dikter liksom sjöng sig själva eftersom de är skrivna med en så perfekt rytmik. Hon förtjänade helt enkelt en plats i den svenska lyrikskatten. 

Läs mer om projektet:
SVT Kulturnyheterna
TT-artikel i SVD och 60 andra svenska dagstidningar
Lira Musikmagasin
ETC

Recensioner
E-folket
Lira Musikmagasin
Sydsvenskan

Följ gärna projektet på Facebook!

Projektet genomförs med stöd av KON_swed_arts_grants_committee_stor_150dpi.