Signe Aurell – en emigrants berättelser

1921 #16 Bokstugan - Signe Aurell s. 26Just nu jobbar jag tillsammans med Ola Sandström med att tonsätta dikter av en för de flesta okänd poet, Signe Aurell.

Som en av 250 000 ensamstående kvinnor mellan 1880 och 1919, korsade Signe Atlanten 1913, för att söka lyckan i Amerika. Väl där arbetade hon som tvätterska och sömmerska, engagerade sig fackligt i IWW (Syndikalisterna) och skrev, skrev, skrev. Hon skrev artiklar och dikter som publicerades i svenskspråkiga tidningar i USA. Hon kämpade för att människor som arbetade i hemmen skulle få engagera sig fackligt.

1919, för exakt 100 år sedan, gav hon på egen hand ut diktsamlingen Irrbloss.

Jag kom i kontakt med Signe genom en amerikansk-svensk forskare, Marcus Cederström, när han skrev sin avhandling om Signe. När Marcus frågade om jag ville ta del av dikterna, och skickade dem till mig, (efter att ha hört mig sjunga min Moa Martinson-sånger på en konsert) kände jag att jag fick en skatt i händerna. Jag kände direkt en stark samhörighet med Signe och hennes brinnande sätt att skriva. Hon förtjänade helt enkelt en plats i den svenska lyrikskatten. 

Jag kontaktade Ola, som fick samma starka känsla som jag inför Signes berättelser, och nu har vi jobbat i tre år på att tonsätta hennes dikter tillsammans.

Skivan Irrbloss spelas in av Petter Berndalen i juni och släpps den 18 oktober på Kakafon records.

Följ gärna projektet på Facebook!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.